ta ett steg mot livsvisdomens hjärta

Aspekter av visdom

"Ett opartiskt och ändå aktivt intresse för livet fram till döden."  [Erikson]

"Expertkunskap rörande livets fundamentala pragmatik dvs kunskap och omdöme vad avser livets mening och hur livet ska förvaltas." [Baltes]





"Hitta en mening med livet!"

Underförstått: att det finns en mening med livet.
Hellre: skapa en mening med livet, genom hela livet.




Lycka

"Kvalitet och kvantitet av lycka varierar inte med mognadsnivå, men omständigheterna som föranleder lycka/olycka, tillfredsställelse/otillfredsställelse med livet, kan variera med ego-nivå.

Behov, oro, aspiration och irritation hos mer mogna individer blir annorlunda - mer subtila, mer individuella, mindre egocentriska.

Den mentalt mer omogna individen kanske värderar livet i termer av pengar, status och sex; Den mentalt mer mogna i termer av vad man uppnått, altruism och kärlek."

[Mccrae & Costa, 1983]




En tankegång

"Bohemerna ville leva i ett samhälle som inte ställde några krav eller förväntningar på människan och där allt var öppet. Det paradoxala var att det inte resulterade i en stark och fri livskänsla utan skapade en tafatt resignation, en djup deprimerad känsla av att ingeting duger och inget är av värde. De upplevde världen som utan gränser, utan riktning och utan mening."

[textutdrag, Konstnärspar runt sekelskiftet, Nationalhistoriska museét.]






smaulänning in town

"Nämen, har de rumpvärme?"
Mammas klockrena kommentar om stensofforna nere i tunnebanan. Jag skrek av skratt och alla infödingar stirrade på mig.

Konversation på tuben.
"Mamma, vet du, när man shoppar gör man av med ungefär 100 kcal i timmen så idag har vi gjort av med kanske - 600 kcal!"
"Ganska dyr träning. Fast om man spelar hockey, då gör man av med 5000 kcal på en match!"
"Shit då är det bäst att vi börjar spela hockey. Fast förresten, då måste man ju gå minus med kalorierna?"
"Nej alltså, man får ju äta tre middagar samma dag man ska spela."
Tre middagar är alltså ca 5000 kalorier. Enkel matte.

     

Slottet. Fika. En av de inköpta klänningarna.


Uppdaterar med bilder under morgondagen eftersom internet krånglar alldeles för mycket nu. Sova, promenad runt sjöarna och monsterfrukost. Plugg, lämna av mamma på Cityterminalen och gymma. Sen var det ny vecka igen.. Tentavecka..

Nattsi.



...


Mycket sol, mindre plugg, lite blä. Nu är det väl ändå dags att släppa loss? Snubbeltrubblet är är bara svårigheten att våga hoppa utan att veta vart man landar. Falla handlöst och bara hoppas på att fallskärmen inte krånglar. Jag vet att jag borde hoppa, nu ska jag bara omsätta det i praktiken.




100% true story. (4)

image123
Min nya adress..



100% true story. (3)

image122

Bildtext överflödigt.



Glaset är mer än halvfullt

Jag började lipa till Extreme Home Makeover. Emotionellt instabil? Jag? Jag är övertygad om att det är en övergångsålder. Eller så är det bara lite skönt att gråta en skvätt på grund av att andra blir så överväldigande lyckliga, det känns liksom som att det ändå är okej. Glädjetårar is the shit right now.


Mamma kommer upp till helgen och det var längesen jag såg fram emot att träffa henne som nu. Så helgen blir fylld av myspys med promenader på stan, fika, god mat och gott vin (yesbox, det är från mamma jag ärvt vinpimplargenen). Och har ni hört en gulligare kommentar än när jag frågade henne vad vi skulle hitta på, "Vi behöver inte GÖRA så mycket, jag vill ju bara träffa dig!". Kan det vara så att jag är over-loved och därför så mån om att alltid vara omtyckt och samtidigt hellre ser de goda och blundar för de dåliga sidorna hos män(niskor)?





6 orsaker till att jag älskade dagens föreläsning:

♥ Känslan blir inte verklig förren den delas ♥
♥ Var lägger jag min kraft? ♥
♥ Vad är viktigt i livet? ♥
♥ Vad saknar jag? ♥
♥ Bli den du är. ♥

"Real intimacy is only possible once a reasonable sense of identity has been established. Only one who is secure with one´s identity is able to lose oneself in true mutuality with one another."
(E.H Erikson)







I'm not calling for a second chance, I'm screaming at the top of my voice.

Give me reason, but don't give me choice. Cos I'll just make the same mistake again..





you need a rush?

image121

Kan innehålla spår av vitaminer och mineraler.




veckans visdomsord

Ida säger:
Ja, alltså ibland undrar jag om det faktiskt är så att det bara är vi kvinnor som är gjorda för riktiga förhållanden.



Martina säger:

mupp = person som är för rädd att binda sig. rädd för att någon ska komma för nära. rädd för att vekligen låta sig själv bli tokigt kär. varför? jo för det blir ju så jobbigt OM det skulle skita sig.

Ida säger:
Eller = någon som inte vill binda sig av rädsla för att någon ny snygging ska dyka upp som vill ha honom, och då blir det ju jävligt jobbigt. Snygghetshybris kallas det....



Ida säger:
Hur svårt kan det vara? Som Kico säger: Antingen så gillar man henne och vill ha henne, eller så är det ett knull.




rajraj

Mitt 1:a handsval inför HT '08



Växjö Universitet

Informatörsprogrammet med inriktning mot freds- och utvecklingsarbete

Programmet där freds- och utvecklingsstudier integreras med medie- och kommunikationsvetenskap. 

◊ År 1  - Fokus på det talade och det skrivna ordet, informatörens basverktyg. Teoretiska kunskaper i organisationskommunikation och organisationsekonomi. Kunskaperna används och sätts in i praktiken i form av fallstudier och andra tillämpade arbeten. 

◊ År 2 - Dina nya kunskaper och färdigheter används inom utvecklingsperspektiv. Med freds- och utvecklingsstudier i fokus diskuteras det konkreta arbete som utförs inom internationella organ, frivilligorganisationer och sociala rörelser. Frågor som belyser viktiga aspekter av fred och utveckling tas upp; t ex hållbar global utveckling, konfliktlösning, mänskliga rättigheter och genusfrågor. Diskussioner kring metoder för att förebygga och omvandla konflikter samt strategier för att bekämpa fattigdom.

◊ År 3 - Kommunikation för utveckling och social förändring. Ökad analytisk förmåga och teoretisk förståelse för kommunikations- och informationsprocesser roll inom freds- och utvecklingsarbete. Hur kommunikation kan integreras i utvecklingsprojekt och hur påverkansarbete kan bedrivas i praktiken. Studier i kampanjplanering och opinionsbildning. Diskussioner om hur kommunikation kan användas på gräsrotsnivå för att människor ska få sina röster hörda, påverka sin livssituation och skapa social förändring.

Avslutning - examensarbete i eller utanför Sverige inom området Kommunikation för utveckling och social förändring, som ett projekt i en internationellt verksam organisation med inriktningen på freds- och utvecklingsarbete. Teoretiska kunskaper blir praktiska sammanhang, för djupare förståelse hur man arbetar professionellt med information och kommunikation inom freds- och utvecklingsarbete.

Framtid - Efter avslutad utbildning har du kunskaper och erfarenheter för att arbeta med kommunikation och information inom olika freds- och utvecklingssammanhang. Tänkbara arbetsgivare är internationella organisationer, statliga myndigheter, enskilda organisationer och internationellt verksamma företag.



Håll i hatten och släpp ratten! Yiieeehaa!




classybohemic!

Lunch blev Gina Tricot som blev . . .

image117

     

Solisarna och skorna finns dock bara i mina drömmar, haha!

Ikväll är det lugna gatan. Sitter hemma i huset alldeles för mig själv och tittar på hockeyn, sjukt spännande! Måste bara tillägga, klänningen är riktigt snygg på! Den gör sig inte riktigt rättvisa på dessa kort tyvärr . .
Nu är det två timmar till deadline, IGEN. Men det känns bra, nu får jag göra ett försök att rädda världen på riktigt Ida :) Det här kommer bli toppen och kanon. Stad och utblidning känns rogivande. Jag är lugn. Visst funkar det här med att övertyga sig själv om att man gjort rätt när man inte längre kan ändra sig? ;) Jag tror i alla fall att jag gör två personer glada, förutom mig själv, genom det här valet. De heter mamma Ingrid och vännen Emma . .




Skumk

- en perfekt blandning av mystiskt doft och konstigt beteende.


♦ Nu, lunch på Jensens med Nicoletta och Claes.


Peace.


grisbjörn!

Hahaha.. Fräschaste uttrycket jag hört. Lotta - the one and only on Bråkmakargatan.






image116

Tjallalalalala! Broschaaaan skickade en upplyftande bild. Inte undra på att det går utför för dagens ungdomar . . .



Trippin'

Fick värsta trippen av danspasset igår. Jag är numera fullkomligt övertygad om att man kan bli hög på endorfiner. No doubts. Rätt kul att gå på nybörjarpass där koreografin är sjukt enkel, både för att man kan maxa sin träning även om man inte går på samma pass jämt och att det är en rätt fet egoboost att i stort sett alltid få beröm av instruktören och vara top-notch. Kanske inte någon större bedrift då medelåldern är 40 år men hey, det är härligt att få känna sig bäst när man rockar loss och svetten rinner, som en liten revansch efter att alltför ofta varit den som hamnt i skymundan i min gamla dansgrupp. Fan vad jag är bra. Ha.

Idag väntar dock en större utmaning, en jazzklass på odenplan. Har verkligen saknat att dansa känner jag nu och det ska bli helt underbart att få smyga in en hel del känsla i dansen ikväll. Önskar verkligen att jag hade tillgång till en studio så jag kunde ta upp baletten och fridansen igen. Har så mycket dans som bara vill ut, har stora issues med att behärska mig till och med på tuben när jag står där med lurar i öronen. . . Kanske ska ta en svängom nästa gång, haha!

För övrigt känner jag mig tokigt nöjd idag, om inte det uppmärksammats. Började dagen med att möta upp Emelie kl 06.20 för att gå på BodyPump och efter den starten på dagen så kan inget stoppa mig. Flera frågor och anteckningar inför tentan är klara och solen värmer faktiskt ryggen med sina efterlängtade strålar. Detta trots en kväll av mycket tankar och funderingar på personer som passerat i mitt liv . Det är bara så konstigt att inte veta när, var eller OM man ens kommer träffa vissa personer igen, personer som lämnat stora hål efter sig i mitt hjärta. Det känns tomt, men jag möblerar om och försöker fylla tomrummen på bästa sätt och såsmåningom antar jag att det kommer kännas naturligt att klara sig utan dem. Eventually . . .




♥"Lite handfast kärlek är aldrig fel", som Ingmar Bergman sa.♥



huvudaj

image115


Blir inte alls lika mycket gjort idag som jag hade planerat. Hoppas dock att mannen ovan kan hjälpa mig lite på traven så jag inte behöver ställa in danspasset ikväll. I need my endorphins!




25 H to take-off

Sista chansen för anmälning till högskoleutbildning hösten 2008.
Imorgon kommer det stora avslöjandet om vilken framtida stad jag kommer att bosätta mig om några månader, förutsatt att jag inte hinner fly fältet av rädsla för att bli vuxen innan dess. Men som Ida den kloke sa, "Du ÄR vuxen!".  Doh. Tydligen är det ju redan kört och det är dags att gilla läget. Jag tillhör ändå den sort som gillar att ha det rätt så ordnat för mig. Det ska helst inte dyka upp för mycket oväntat i min vardag, inte ske för mycket som jag inte kan styra över och stå maktlös inför. Att missa bussen räcker för att min dag ska bli lite jobbig i ett par timmar, vilket är fullt tillräckligt för att fylla dagskvoten, därför gillar jag att planera och organisera in i det oändliga. Poängen av mitt svammel är att jag gillar, vare sig jag riktigt vill erkänna det eller ej, att planera min framtid på bästa möjliga sätt genom att föreställa mig tänkbara framtida jobb och därefter välja en passande utbildning. Och nu är det dags att välja. Jag börjar långsammt vänja mig vid tanken. Småland. Skog. Dialekt. Egen lägenhet. Familjen. Framtid.

♦Växjö vs. Kalmar.♦
♦Behandlingspedagog vs. Health Management.♦




Preklin is the shit

"Min klasskompis började supa in sig i onsdags! Haha!" kvittrade Marie fram när vi var på väg hem till henne från busstationen igår.  Herrejesus tänkte jag, vad är väl en studentfest i jämförelse med mina vilda utekvällar? Inga konstigheter det här!


        

        

Som ni säker ser så var temat på kvällens fest maskerad i form av "De sju dödssynderna", och det verkar ju de flesta ha förstått mer eller mindre i alla fall. Jag och Marie fick det hedersvärda uppdraget att vakta 15 killar som föreställde guatanamo-fångar, ihopkedjade och fastlåsta med hänglås och tvättpåsar över huvudet. Det sägs att man ska ta seden dit man kommer så det dröjde inte länge innan jag trivdes som fisken i vattnet med mina handbojor, safari/militär-utstyrsel och visselpipa. Klockan 15.00 - Förfest.

image114


Nu vet jag bättre. På nästa sittning i Uppsala kommer jag förberedd, så jag slipper lämna walk-over klockan elva.



/ M - rehab.


Lesson one

If we are sad, we go shopping!



        
Klänning/ Linne - Forever21

      
Sko - Tiamo (Scorett)     Halsband - Forever21   Sko - Fred Perry


      
Klänning  - forever21      Sko - Fred Perry


      
Shorts - Forever21     Sko - LaCoste     Tröja - Forever21



Good night..




The disasterclub.

Are you an emotional fucked up person?

Welcome to the Disasterclub!
Demands for membership: At least one minor nervous breakdown the last year. Serious issues with coping with emotional stressors, like non-functional relationships. And finally, an urge to finally experience balance in your life.

Current members:
www.martiina.blogg.se
www.kina.blogg.se
www.nicolettas.blogg.se
www.emkas.blogg.se
www.idans.blogg.se
www.saannas.blogg.se

Invited:
www.sogo.blogg.se
www.inhammar.blogg.se


Anyone else?



Luftslott

. . . totalt sönderstampat. hoppat på och mosat. ungefär som jag känner mig just nu. det gör fysiskt ont i kroppen fast att den är tom. finns mycket osagt men vad är poängen när man pratar för ett egoisktiskt dövöra. nu börjar jakten på livet igen, det som jag byggde från botten, slipade bort de vassa kanterna på, inredde med mitt alldeles egna och flyttade in i sent i höstas. Aldrig mer kommer någon att få knalla in hos mig hur den vill och stöka runt på sina villkor. nu är det mina regler som gäller. det är mitt liv. så glöm för satan inte att knacka. . .


I pity you.





...

...och dääääär rasade det samman. Jag som trodde att jag byggt så bra, nästan som om jag använt superlim. Nu vet jag inte om jag orkar bygga upp det igen. Jag vill ge dig allt jag kan, och kanske senare allt jag har. Why won't you let me?




i'm a rockstar

- Live fast. Die young.

Marie är galen. Vild och galen. Med en budget på en 100-lapp var ska hon trolla fram en kostym till oss var från Myrornas bestående av bland annat: 2 rockringar, glansigt tyg, två gigantiska rugrör och två barnparaplyer. Nån som vågar sig på en gissning vad vi ska föreställa på fredagens maskerad? Ledtråd: temat är "De sju dödssynderna". Sug på den du.

Jag har en liten outklarad affär att ta tag i. Frågan är bara när, var och HUR. Det är kärlek i allra högsta grad som tvingar mig, men hur får man en människa som inte vill se eller höra, att förstå att man bara vill väl?

/ M




vecka 15

Kom precis hem från Emelie som lyckades dra med mig ut på en liten promenad, med kladdkaka hemma hos henne som lockbete i för sig. Men ut kom vi och hann dra några friska andetag innan vi gav oss på frestelsen, den som nu resulterat i illamående. Alltid samma mönster när den där förbaskade kladdkakan är med i leken (den där kvalade nog till dagens i-landsploblem).

64 sidor lästa och sex kvar. Så går det när man blir salongsberusad på fredagsaftonen och sedan på lördagen ska försöka plugga (orden bokstavligt hoppade omkring, och en total omöjlighet tillkoncentration infann sig). Summan av kardemumman blev alltså att jag åkte på dubbel läsning idag (det är många i-landsproblem idag. . ).

Nu känner jag mig dock laddad inför en rätt fullspäckad vecka eftersom jag gett mig den på att plöja igenom alla kapitel i tid denna gången och dessutom har en skrivuppgift, matte c, en hel del träning och en efterlängtad fredag framför mig.

Here we go!




Fredagsvilt

När ska jag lära mig ekvationen? Nicoletta + Martina + vin + Fellows =

   
Vi ger fulsnygg ett ansikte.


      
Flickorna från Småland vinar som om det inte finns någon morgondag.
Det gjorde det.
 

    
Emelie. Bodenbrudar. Haha!


Se så roligt man kan ha det en random fredagskväll. Kom gärna och prova på.


Peace.



100% true story. (2)


Kina pysslar i köket och konstaterar att en tänkt ingrediens har blivit lite mjuk och tråkig.

-Hahaha! En SKUMBANAN!

Fem sekunder senare, efter att jag krystat fram något som skulle likna ett skratt för att hon inte skulle bli ledsen över att jag tyckte att det var en ganska tråkig ordvits, inser hon sitt lilla misstag och klämmer fram:

- Eller, just det, det är ju en morot. . .




Morot




Banan


image83

Skumbanan



Check?





100% true story.


Nicoletta säger:

snabb fråga.. bilken jävla ände på purjolöken skulle man ha?

martina, säger:

HAHAHAHAHAHA

Nicoletta säger:

svara då!!!

martina, säger:

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

Nicoletta säger:

men du!!

Nicoletta säger:

vad fan

Nicoletta säger:

måste veta nu ju

Nicoletta säger:

=))))*

Nicoletta säger:

please

Nicoletta säger:

gröna eller vita?

martina, säger:

vita

Nicoletta säger:

ohh, tack.. trodde det med :)

martina säger:

NOOOT


Det är fjärde gången vi har den här diskussionen.


Paris pics!


Lördag

image63

Utanför Kinas lägenhet, redo för middag med hennes vänner, då totalt ovetande om kvällens tema: Indien!



          



Söndag

         

Vi trotsade regnet och gav oss ut på vintage shopping mitt i Paris och hittade de mysigaste kvarter man kan tänka sig.. Man kan ju trots allt underhålla sig rätt bra med underbara vänner, några paraply och kaffe och cookies på Starbucks!



Måndag

Vi hann självklart med att turista lite och besöka Eifeltornet och Triumfbågen! Efter att först ha råkat ut för en liten felhållåkningsincident. . . En liten historia som jag är övertygad om att Sanna inom kort publicerar på www.saannas.blogg.se

            

1. Man är ingen äkta turist utan karta såklart.
2. Sanna. Och Triumfbågen med ja.
3. Högt var det!
4. Hotellet som Carrie bodde på när hon var i Paris!



              

1+2. Vilken tur att det var skyltat till AUP (Kinas skola) HAHAHA!
3. Sanna såg även Big Ben, som jag trodde låg i London..?
4. Kaffepaus på Starbucks. Igen, hrm.



     

Sanna visar upp oanade dansanta talanger på taket till gallerian.



           

Nämnde jag att vi älskar Starbucks?



// Martina!


Fler bilder på www.kina.blogg.se!




Solsken


Stockholm i mitt hjärta.

♥  Paris i mitt hjärta!  ♥


Behöver jag säga att jag har haft helt underbara (om än för få) dagar i Paris? Snart dyker det upp bildbevis på diverse bravader, strapatser och även en del härliga godbitar från intressanta diskussioner som förekommit (ofta efter ett par glas vin). Håll till godo. Nu ska det pluggas igen, men OM det var värt några dagars extra hårt slit. Jag tror att incidenten på metron idag var som menat för att vi skulle få en ursäkt att bli kvar i landet långtifrån lagom. Ödet var framme och rörde runt i grytan som vanligt, men (o)lämpligt nog så hade jag en kärlekskrank Norrköpingsbo med mig som både lyckades haffa taxi och få honom att köra oss i rasande fart genom Paris till Porte Maillot (?) innan jag ens hade hunnit blinka.Ett plus är att vi fick uppleva Champs Élysées by night och se den mäktiga Triumfbågen torna upp sig framför oss när vi kom farande. Eftersom det här var vårt sista upptåg så får jag väl avsluta med att säga att de föregående historierna dyker upp såsmåningom.

Au revoir!