ta ett steg mot livsvisdomens hjärta

Aspekter av visdom

"Ett opartiskt och ändå aktivt intresse för livet fram till döden."  [Erikson]

"Expertkunskap rörande livets fundamentala pragmatik dvs kunskap och omdöme vad avser livets mening och hur livet ska förvaltas." [Baltes]





"Hitta en mening med livet!"

Underförstått: att det finns en mening med livet.
Hellre: skapa en mening med livet, genom hela livet.




Lycka

"Kvalitet och kvantitet av lycka varierar inte med mognadsnivå, men omständigheterna som föranleder lycka/olycka, tillfredsställelse/otillfredsställelse med livet, kan variera med ego-nivå.

Behov, oro, aspiration och irritation hos mer mogna individer blir annorlunda - mer subtila, mer individuella, mindre egocentriska.

Den mentalt mer omogna individen kanske värderar livet i termer av pengar, status och sex; Den mentalt mer mogna i termer av vad man uppnått, altruism och kärlek."

[Mccrae & Costa, 1983]




En tankegång

"Bohemerna ville leva i ett samhälle som inte ställde några krav eller förväntningar på människan och där allt var öppet. Det paradoxala var att det inte resulterade i en stark och fri livskänsla utan skapade en tafatt resignation, en djup deprimerad känsla av att ingeting duger och inget är av värde. De upplevde världen som utan gränser, utan riktning och utan mening."

[textutdrag, Konstnärspar runt sekelskiftet, Nationalhistoriska museét.]






Kommentarer
Postat av: emma

Annars är det bra, har tentan imon och sen är det valborgsfirande och långhelg! Hur är det själv? Haft tenta nyligen? PUSS


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback